5. A Kellékek

 

A Kellékek csoportja a Start/Programok menün keresztül érhető el a legegyszerűbben. Olyan segédprogramok találhatók benne, amelyeket részben az irodai-ügyviteli munka során használhatunk (szövegszerkesztő, számológép, festő-rajzoló program stb.), másrészt a számítógép biztonságos működését elősegítő programok (töredezettségmentesítő, hibajavító stb.). A Kellékek között megjelenő alkalmazások természetesen attól is függnek, hogy milyen módon történt a Windows95 telepítése.

A következőkben ezeket a segédprogramokat tekintjük át röviden.

 

 

5.1. Azonnali regisztráció

Aki hálózaton keresztül akarná regisztráltatni frissen beszerzett Windows95-jét, innen megteheti, s ebben egy varázsló típusú párbeszéd-ablak sorozat nyújt segítséget.

 

5.2. Az Imaging

Az Imaging voltaképpen szkenner kezelésére való, de egyszerű bittérképes rajzolóprogramként is használható. .TIF, .BMP, .JPG, .PCX és .XIF formátumú állományokat tud beolvasni. Kezelésére itt most nem térünk ki.

 

5.3. A Jegyzettömb

A Jegyzettömb (az angol nyelvű változatban Notepad) egy bizony meglehetősen puritán, kevés szolgáltatásokkal rendelkező szövegszerkesztő. A Windows első változataitól kezdve "jár" a Windowshoz. Rendszerállományok és kisebb szöveges fájloknak a szerkesztésére használhatjuk. Csak szabványos ASCII szövegállományokat kezel, grafikát nem, formázási lehetőség nincs.

Képernyője, ablaka szerény kinézetű, de arra amire szánják, tökéletesen megfelelő. A fájlokat .TXT kiterjesztéssel menti (hacsak mást nem adunk meg).

 

5.4. A Karaktertábla

Karakternéző, kivágó program. Ha egy különleges karaktert akarunk beszúrni szövegünkbe, akkor a Karaktertábla segítségével megtehetjük.

Két módszert is választhatunk. Az egyik szerint a kiválasztott karaktert (amit lenyomott egérgombbal ki is nagyíthatunk) a Kiválasztás gombbal vágólapra másolhatjuk, majd innen tehetjük be dokumentumunkba. A másik lehetőség az, hogy megnézzük a jobb alsó sarokban a karakter billentyűkódját (a példában Alt + 0175). Ezt követően a dokumentumban az adott karakterkészletet kiválasztva, az Alt billentyű nyomva tartása közben a numerikus blokkon beütjük az adott számokat, s a kívánt karakter beíródik.

 

5.5. A Paint festőprogram

A Paint bittérképes festő-rajzoló program a korábbi Windows-verziókból jól ismert Paintbrush javított változata.

A munkát - a szokásos menün keresztül elérhető szolgáltatásokon felül - a képernyő (rajzlap) bal oldalán elhelyezkedő eszköztábla is segíti, benne a különböző egyszerű alakzatok rajzolását lehetővé tevő ikonokkal, radírral, kijelölő eszközzel. Rajzolhatunk ceruzával, festhetünk ecsettel és spray-vel. A ceruza, ecset vagy a festékpermet vastagságát tág határok között változtathatjuk.

A képernyőn nem feltétlen az egész rajzterület látszik, ha szükséges, a rajzlapon a gördítősávokkal mozoghatunk. A ceruza vagy ecset vastagságát a Paint-ablak bal alsó sarkában állíthatjuk be. A vonal és a háttér színét az alul elhelyezkedő palettából választhatjuk ki. A kiválasztott színkombináció a paletta bal oldalán lévő négyszögben tekinthető meg. A paletta színeit az Beállítások/Színek szerkesztése menüben keverhetjük is. Az eredményt mintaablakban láthatjuk.

 

5.6. A Számológép

A Windows95 tulajdonképpen kétféle számológépet ad, ha arra van kedvünk, hogy a számítógépet zsebszámológépként akarjuk használni. Az egyikkel a szokásos alapműveleteket tudjuk elvégezni. A Nézet menüből kiválaszthatunk egy tudományos számológépet is, ezzel már bonyolultabb műveleteket is végezhetünk.

A számológép használható a számítógép billentyűzetéről, de egérrel is működtethetjük a gombjait. A kiszámolt eredményt kitehetjük a vágólapra (Szerkesztés/Másolás), ami így más alkalmazás számára is hozzáférhető. A tudományos számológép bekapcsoláskor mindig decimális rendszerben indul el, de segítségével át tudjuk konvertálni a különböző számrendszerben írt számokat. Például ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy 1000 értéke mennyi más számrendszerben, be kell írnunk decimális állásban az 1000-t, majd rá kell kattintani a kívánt számrendszer jelére. A példa szerinti esetben a következő eredményeket kapjuk: hexadecimális rendszerben 3E8, oktális rendszerben 1750, bináris rendszerben pedig 1111101000.

 

5.7. A Vágólap-megjelenítő

A Windows-alkalmazásoknál jól ismert kivágás és másolás funkciókkal szövegeket, képeket másolunk, helyezünk át a dokumentum más helyére, sőt más alkalmazásokba. A kimásolt, kivágott adatok egy köztes tárolóterületre, a vágólapra kerülnek. Ha meg szeretnénk tudni, hogy mit is helyeztünk ki a vágólapra, illetve hogy az tényleg odakerült-e, a Kellékek csoport Vágólap-megjelenítőjét hívhatjuk segítségül. Minthogy a vágólap tartalma a számítógép kikapcsolásakor elvész, a Vágólap-megjelenítőben van lehetőségünk mentésre. Persze akkor is elvész a vágólap tartalma, ha egy felülírjuk egy újabb kivágás vagy másolás paranccsal.

 

5.8. A WordPad

A Windows95 tartozéka a WordPad szövegszerkesztő program is. Van benne lehetőség a betűtípusok, formátumok és méretek beállítására, a bekezdések manipulálására, igazítására, a sorközök beállítására, lehet tabulátorokat állítani. Ezeken kívül a szokásos szerkesztési funkciók is megtalálhatók: kivágás és másolás, még objektum beillesztési lehetőség is van. A szerkesztési parancsokat a menükben találjuk meg, de néhány parancs az eszköztárról is elérhető.

A gépelés során a WordPad - a szövegszerkesztőknél megszokott módon - automatikus soremelést hajt végre a sorvégeken. Az -t csak a bekezdések végén kell használni.

A szövegeinket úgy manipulálhatjuk, hogy előtte kijelöljük. Ennek legegyszerűbb módja az, amikor az egérkurzort - miközben lenyomva tartjuk az egér baloldali gombját - elhúzzuk a szövegrész területén. A kijelölt szövegrésznek a megváltoztathatjuk, beállíthatjuk a betűtípusát, betűnagyságát és stílusát (félkövér, dőlt, aláhúzott). Lehetőségünk van a bekezdések formázására is: igazíthatjuk jobbra, balra és középre, beállíthatjuk a behúzás mértékét stb.

Ha a dokumentumban adott szót, kifejezést akarunk megkeresni, aktivizáljuk a Szerkesztés menü Keresés menüpontját. A keresett szót párbeszéd-panelen kell megadni. Cserét is végezhetünk.

A vágólap felhasználásával más Windows-alkalmazásokból objektumokat tudunk beilleszteni dokumentumunkba (Beszúrás/Objektum). Az objektum lehet rajz (pl. a Paint-ből), szöveg, szám (pl. a Számológépből). Természetesen innen is tudunk másolni, áthelyezni adatokat más Windows-alkalmazásokba.

A Fájl menü segítségével elmenthetjük elkészült dokumentumunkat (ráadásul többféle, közte Word 6.0 formátumban is), valamint elmentett anyagunkat megnyithatjuk. Elkészült dokumentumunkat ki is nyomtathatjuk, sőt az alkalmazott nyomtató beállításra is lehetőség van.

 

5.9. A Fax mappa

Ha a számítógép modemmel rendelkezik, akkor ennek segítségével kapcsolatba léphetünk valamely hasonlóan felszerelt számítógéppel, adatokat, fájlokat, faxokat küldhetünk (faxot természetesen fax készülékre is küldhetünk). A kapcsolattartásra használhatjuk a Windows95 részét képező Microsoft fax programot, vagy a modem saját programját. A Fax mappában lévő alkalmazások a fax küldését, illetve fedőlap elkészítését segítik varázsló típusú párbeszéd-ablak sorozattal.

 

5.10. Az Internet eszközök mappa

A mappában található az Internet Explorer 3.0, ami a Microsoft böngészője. Ha az Explorer még nincs telepítve, az Indulás az Internetre menüpont segít megteremteni a kapcsolatot, és telepíteni a szoftvert.

 

5.11. A Multimédia mappa

Zene, kép, videó. A számítógép ezek megjelenítésére is képes. A Multimédia mappában ehhez szükséges alkalmazásokat találunk.

CD-lejátszó: Amennyiben van CD-ROM a gépünkben, akkor ezzel a programmal audió CD-ket is meghallgathatunk (még hangkártya sem föltétlen szükséges, elég egy fülhallgató). A Windows95 egyébként automatikusan lejátssza a CD-meghajtóba tett hang CD-inket (AutoPlay), automatikusan elindítva a CD-lejátszót, miközben az alábbi ablak jelenik meg:

Az ablakban található kezelőszervek úgy működnek, mint egy normál CD-lejátszóé. Az ablakot alkalmazásikonként összezárva letehetjük a tálcára, így zenehallgatás közben dolgozhatunk.

Hangerő: A lejátszott CD-nk, vagy egyéb hangállományok hangerejét szabályozhatjuk ezzel a programmal.

Ha a tálcán lévő hangszóró ikonra egyet kattintunk, akkor egy egyszerű hangerőszabályozó ugrik elő, ha viszont kétszer kattintunk rá, akkor egy összetett beállító ablak jelenik meg.

A hangerőt a tolópotméterrel kell állítani, ugyanígy a sztereó balanszot.

Hangrögzítő: Ezzel az alkalmazással .WAV kiterjeszésű hangfájlokat játszhatunk le, illetve a hangkártyán keresztül hangfelvételt készíthetünk. A mentett fájl is .WAV kiterjesztést kap.

Médialejátszó: Audió- és videóállományokat játszhatunk le segítségével. ActiveMovie (MPEG), Video for Windows (.AVI), Midi (.MID és .RMI) és .WAV kiterjesztésű hangfájlokat tud kezelni. Filmek lejátszásakor a kezelőszervek alatt nyílik meg a "vetítőernyő".

 

5.12. Rendszereszközök

A Rendszereszközök mappa olyan alkalmazásokat tartalmaz, amellyel lemezeink hibáit javíthatjuk ki, állományaink szétszóródott darabjait összefűzhetjük, nagyobb lemezterületet biztosítsunk, mint ami ténylegesen van, figyelemmel kísérjük számítógépünk erőforrásait stb. Az, hogy milyen programokat is vannak ebben a mappában, természetesen attól függ, hogy miképpen történt a Windows95 telepítése.

Backup biztonsági másolatkészítő: A merevlemezen található fájlokról biztonsági másolatot készíthetünk a Backup programmal. A biztonsági másolatot készíthetjük hajlékonylemezre, szalagos meghajtóra vagy egy másik számítógépre a hálózaton keresztül. A biztonsági másolat birtokában bármikor visszaállíthatjuk a fájlokat, ha az eredetiek megsérültek vagy elvesztek. A műveletek elvégzését segíti a megjelenő párbeszéd-ablak.

DriveSpace lemeztömörítő: Nagyobb szabad területet hozhatunk létre tárolóeszközeinken, ha tömörítjük a merevlemezt és a hajlékonylemezeket. A DriveSpace programmal lehet a már korábban DoubleSpace lemeztömörítővel tömörített lemezmeghajtókat is kezelni. Megfelelő óvatossággal és tájékozódás után kezeljük, mert esetleg problémát okozhat használata (a régebbi processzorral rendelkező gépek erősen lelassulhatnak).

ScanDisk lemezhiba javító: A ScanDisk program használatával ellenőrizhetjük a merevlemezt, és kijavíthatjuk a logikailag vagy fizikailag hibás területeket. A meghajtó kiválasztása, és esetleg az automatikus hibajavítás bejelölése után a párbeszéd-ablak alsó részén lévő sávban kísérhetjük figyelemmel a lemezvizsgálat folyamatát.

Időnként célszerű átvizsgálni merevlemezeinket a ScanDisk-kel. A Windows95-höz beszerezhető Plus! nevű, különböző kiegészítőket tartalmazó programcsomag segítségével be lehet állítani azt, hogy a ScanDisk és a következő bekezdésben ismertetett Defrag program milyen időközönként induljon el automatikusan.

Defrag töredezettségmentesítő: A fájlok gyakori megnyitása, újramentése, másolgatása során a fájl tárolása a lemezen fizikailag különböző helyeken történik. Ez általában nem okoz különösebb gondot, de a mentés és a beolvasás lassabban történik. A töredezettségmentesítés a fájlokat fizikailag is egy helyre rendezi. Erősen ajánlott időről-időre elvégezni ezt a műveletet. A parancs kiadása után először a meghajtót kell kijelölni, majd indulhat is a folyamat. Ennek előrehaladását százalékosan is és grafikusan is megmutatja a párbeszéd-ablak.

A Részletek gomb megnyomásával a vizuális típusúak lépésről-lépésre figyelemmel kísérhetik a töredezettségmentesítés folyamatát. Érdekes és tanulságos látvány...

A Jelmagyarázat nyomógomb segítségével megnézhetjük, hogy melyik jel mit is jelképez.

A lemez-töredezettségmentesítés hosszabb időt vesz igénybe, de működése közben nyugodtan futtathatunk más programokat is, bár a számítógépünkön futó alkalmazások lelassulnak. A Szünet parancsra kattintva a töredezettségmentesítő munkáját átmenetileg leállíthatjuk, s így maximális sebességgel futtathatunk más programokat. Folytatáskor a Defrag azonban elölről kezdi a munkát, igazából nem javaslom ezt a lehetőséget kihasználni, sőt még a képernyővédőt is célszerű kikapcsolni erre az időre.

Fontos: A lemezkarbantartó eszközökhöz másképp is hozzáférhetünk. Jelöljük ki a Sajátgép ablakban a vizsgálni kívánt meghajtót, kattintsunk rá jobb gombbal, s a helyi menüből válasszuk ki a Tulajdonságok tételt. A megjelenő párbeszéd-ablak második, Eszközök című lapjáról lehet indítani a szükséges műveletet.

 


A jegyzet elejére A fejezet elejére A 6. fejezetre
Dr. Szabó László: A Windows95
Miskolc, 1999 © Szabó László