A Windows95


BEVEZETÉS

A személyi számítógép kategóriában ma legelterjedtebb a Microsoft Windows nevű grafikus rendszere, amelynek első változata még 1987-ben jelent meg. A kezdeti gyermekbetegségek leküzdése után az 1991-es 3.0, de még inkább a 3.1 és a 3.11 (1993) verzió kibocsátása hozta meg az igazi áttörést. Minthogy a Microsoft üzletpolitikája az, hogy népszerű szoftvereit kibocsátja más nyelveken (így magyarul is), az elterjedésnek már igazán nem volt akadálya.

1995. augusztusában jelentette meg a Microsoft a Windows 95 nevű operációs rendszert, ami megjelenésében, működésében is újat hozott. Könnyebben, egyszerűbben kezelhető, és ami a legfontosabb: ez már valóban egy önálló operációs rendszer. Futtatásához, működéséhez nincs szükség a DOS-ra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a régebbi DOS-os programjainkat nem tudjuk használni, mert a Windows 95 biztosít egy szimulált DOS-felületet ehhez. Korábbi Windowsos alkalmazásainkat is gond nélkül használhatjuk. "Mindössze" a hardverigény növekedett meg. A Windows 95-höz már legalább 486-os processzor, 16 MB RAM és kb. 20 MB szabad merevlemez terület kell (a deklarált igény persze ettől kisebb).

Ez a kiadvány a Windows 95 magyar nyelvű változatának használatával ismerteti meg az olvasót. Az első fejezetekben a rendszer bemutatásával, alapelemeivel, majd a Windows95-höz kapott alkalmazásokról (kellékekkel) adunk áttekintést, végül a Windows Intézővel ismerkedünk meg.


Az 1. fejezetre
Dr. Szabó László: A Windows95
Miskolc, 1999 © Szabó László