4. A Vezérlőpult

 

A Vezérlőpult segítségével módosíthatjuk a Windows95 megjelenését, működését. Tulajdonképpen egy mappáról van szó, amelyben a beállításokhoz szükséges programok vannak összefoglalva. Ebben a fejezetben ezeket a programokat, az egyes beállítási lehetőségeket mutatjuk be.

 

 

4.1. A Betűtípusok mappa ()

A Windows ún. True Type betűtípusokat használ, aminek az a lényege, hogy a nyomtatásban ugyanúgy jelennek meg, mint ahogy a képernyőn látjuk őket. A Windows95 telepítésekor a használathoz szükséges betűtípusok is bekerülnek a rendszerbe. Ezeket tekinthetjük meg a Betűtípusok programmal.

 

 

Az ablaktartalom megjelenésének módosításáról annyi megjegyezni valónk van, hogy itt a Nagy ikonok, a Lista és a Részletek típusú megjelenítésre van lehetőség (a Nézet menüben). Egy új menüponton keresztül viszont mód van egy kijelölt betűtípushoz képest a Hasonló betűkészletek listájának elkészítésére. Ugyancsak lehetséges a Változatok elrejtése, amivel csak az alaptípust hagyjuk meg a listában, a dőlt, félkövér alváltozatokat kihagyjuk.

Ha valamely betű megjelenésére is kíváncsiak vagyunk, megnézhetjük úgy, hogy kijelöljük, majd vagy a Fájl menü Megnyitás parancsát alkalmazva, vagy kétszeri kattintással az ikonon megnyitjuk a mintalapot. A magyar karaktereket is tartalmazó betűkészletek kinézetét egy majdnem minden betűt tartalmazó mondaton keresztül tekinthetjük meg ("Hűtlen vejét fülöncsípő, dühös mexikói úr ázik Quitóban. 1234567890"). Azok a betűkészletek, amelyek nem tartalmazzák a speciális magyar magánhangzókat, csupán a Windows95 felirattal mutatják be magukat.

Ha új betűtípusra van szükségünk, a Fájl menü Új betűkészlet telepítése parancsával bővíthetjük a karakterkészletünket. Ehhez a megjelenő párbeszédablakon ki kell választani az új karaktereket tartalmazó fájlt (meghajtóval, könyvtárral együtt), és kezdődhet a telepítés. Eltávolítani valamely megunt betűkészletet a Fájl menü Törlés parancsával lehet (természetesen ezek is előbb a Lomtárba kerülnek!).

 

4.2. A billentyűzet beállítása ()

A megjelenő háromlapos párbeszéd-ablak Sebesség című oldalán tolópotméterekkel lehet beállítani néhány, a billentyűleütésekre és a kurzorvillogásra vonatkozó értéket.

 

 

A Nyelv lapon a billentyűzet nyelvfüggő beállításait tehetjük meg. A Hozzáadás nyomógombbal további nyelvi beállítást is megadhatunk, illetve az Eltávolítás gombbal törölhetünk ilyet. A kijelölt változatot az Alapértelmezett nyomógombbal tehetünk alapértelmezetté. A klaviatúrán a beállított nyelvek közötti átkapcsolásra a bal + , vagy a + kombinációt használhatjuk. Ha a Kijelző engedélyezése a tálcán jelölőnégyzet be van kapcsolva, akkor a váltásra felhasználható a tálca jobb oldalán megjelenő jel is. Egyet kattintva rá, lehetőségünk lesz az átváltásra.

 

 

A párbeszéd-ablak Általános lapján a billentyűzet típusát adhatjuk meg. Nyilvánvaló, hogy csak új billentyűzetre való csere esetén van rá szükség.

 

4.3. A dátum és az idő ()

A számítógép rendszeridejét állíthatjuk be a Dátum és idő lapon. Az időmódosítás úgy történhet, hogy kijelöljük a módosítani kívánt kategóriát (pl. az órákat vagy a perceket), majd vagy beírjuk a helyes értéket, vagy a le-fel nyilakkal kipörgetjük. Az óra az OK gomb megnyomására indul. A dátum beállítása is ugyanilyen egyszerű.

 

 

Az Időzóna lapon azt állíthatjuk be, hogy milyen időzónában vagyunk. Itt kell intézkedni arról is, hogy a rendszer automatikusan kövesse-e a nyári-téli időszámítást.

 

4.4. Az egér beállítása ()

Az egér kezelése során talán a legfontosabb, hogy milyen szaporán kell dupla kattintáskor nyomogatnunk a gombot. Ezt lehet beállítani az Egér tulajdonságai párbeszéd-ablak első, Gombok című lapján egy tolópotméterrel. A tesztterületen rögtön ki is próbálhatjuk a beállítást. Itt lehet a balkezeseknek "megfordítani" az egérgombokat. Arról, hogy mit tudnak a gombok, felirat tájékoztat.

 

 

A Mutató című lapon az egérkurzorok formáját változtathatjuk meg. A Séma listából előre összeállított készleteket választhatunk. Ilyen készleteket - animált, mozgó kurzorokkal - a legkülönbözőbb témákban készítettek ráérő programozók: dínós, kukacos, madaras, G.I.Joe-s stb. Ezeket az Internetről is letölthetjük, de különböző CD-mellékleteken is elérhetők.

 

 

A Mozgás párbeszéd-lapon az egérkurzor mozgási sebességét lehet beállítani, a már jól ismert tolópotméterrel. A kurzor útja során nyomvonalat hagy, ha bejelöljük a Mutatási út megjelenítése négyzetet.

 

 

Az Általános lapon akkor lesz dolgunk, ha új típusú egérre cseréljük a régit.

 

4.5. A hálózatról ()

Amennyiben a hálózatos alkalmazás telepítve van, a Hálózat ikonra kétszer kattintva a teljes hálózat ikonja (mappája) és a munkacsoportunkhoz tartozó számítógépek jelennek meg. Ha jogosultságunk van, akkor ezen gépek erőforrásaihoz hozzáférhetünk.

 

4.6. A hanghatásokról ()

A Windows95 a különböző eseményekhez speciális hanghatásokat rendel. Ezek megszólaltatásához természetesen hangkártyára van szükség. A hangokat tematikus gyűjteményekbe csoportosították (Dzsungel, Robotok stb.), amelyek közül a Minta listából lehet választani. A kiválasztott hangot a gombra kattintva le is játszhatjuk. A kurzorokhoz hasonlóan, a hanggyűjtemények legkülönbözőbb változataihoz is hozzá lehet jutni.

 

 

4.7. Az Internet ()

Az Internet ikonnal soklapos párbeszéd-ablak nyílik meg, amellyel a világháló-elérés lehetőségeit lehet beállítani.

Minthogy az Internet olyan nagy téma, hogy arról külön könyvet lehetne (kellene) írni, ebben a kiadványban nem tudunk rá kitérni.

 

4.8. A Jelszó program ()

A Windows lehetővé teszi, hogy az egy számítógépet használók saját felhasználói felületet alakítsanak ki (Tálca, Asztal, színek stb.). Ez azt jelenti, hogy a számítógép bekapcsolásakor vagy újraindításakor a felhasználónév és a jelszó megadása után a személyre szóló külalakkal és tulajdonságokkal áll fel a Windows95.

Ezt a Jelszó tulajdonságai párbeszéd-ablakban tehetjük lehetővé, mindössze a második rádiógombot kell bekapcsolnunk. Ilyenkor a Windows következő indításakor felhasználónevet és jelszót kér.

 

 

Ezt követően a Jelszó tulajdonságai párbeszéd-ablak maga is kibővül egy új lappal, ahol a jelszónkat megváltoztathatjuk.

 

 

4.9. A képernyő beállításai ()

A Képenyő program arra való, hogy beállítsuk a Windows-képernyő megjelenését (színeit, mintázatát, a képernyővédőt, a felbontást stb.). A Vezérlőpult Képernyő ikonjára duplán kattintva négylapos párbeszéd-ablak nyílik meg. Ennek Háttér lapján a képernyő mintázatát és tapétáját állíthatjuk be. Mindkettőt alkalmazásuk előtt a monitort mintázó mintaablakban meg is tekinthetjük. Tapétaként bármilyen saját (rajzolt, szkennelt stb.) BMP képet is felhasználhatunk. A tapétát elhelyezhetjük eredeti méretben a képernyő közepén vagy mozaikszerűen.

 

 

A párbeszéd-ablak Képernyőkímélő lapján számos képernyővédő közül választhatunk (a Képernyőkímélő listából válogatva). A kiválasztottat a mintaablakban azonnal meg is nézhetjük, sőt a Gyorsnézet gombra kattintva teljes képernyőn is megtekinthetjük. A kiválasztott képernyővédő megjelenését, kinézetét, színeit stb. a Beállítások gomb hatására megjelenő párbeszéd-ablakban részletekbe menően módosíthatjuk, állíthatjuk. Azt is itt kell megadni, hogy mennyi várakozás után lépjen működésbe (ha nem volt egérmozgás és billentyűleütés).

A képernyővédőt jelszavas védelemmel is elláthatjuk. Ennek az az értelme, hogy felügyelet nélkül hagyott gépünkbe senki sem tudjon bekukucskálni. Ha a Jelszavas védelem jelölőnégyzetet kipipáljuk, a módosítás ablakban kell megadnunk a képernyővédő jelszavát - a biztonság kedvéért kétszer is.

Egyes monitorok alkalmasak arra, hogy bizonyos idő után - energiatakarékossági okokból - a Windows95 kis áramfelvételű állapotba kapcsolja, sőt később ki is kapcsolja őket. Ezeket az időtartamokat is ezen a párbeszéd-lapon kell beállítani. Bármelyik állapotban is van ezek után monitorunk, ha az egérhez nyúlunk, vagy leütünk egy billentyűt a klaviatúrán, a képernyő újra működésbe lép.

 

 

A Megjelenés párbeszéd-lapon a képernyő (asztal és az ablakok elemeinek) színeit lehet beállítani. Ehhez a megfelelő színkombinációkat a Séma mezőből választhatjuk ki, de kellő ízléssel magunk is készíthetünk ilyen sémákat.

 

 

A Beállítások lapon a szín- és képernyőfelbontást tudjuk beállítani. A használandó (használható) színek számát a Színpaletta mezőben választhatjuk ki. Az Asztalterület mezőben tolópotméterrel állíthatjuk be a képernyő felbontását. Ezek az értékek voltaképpen a számítógép videokártyájától és a monitor típusától függnek, így bármilyen értéket nem tudunk beállítani. A beállítások elvégzése után általában a gép újraindítását kéri egy párbeszéd-ablakban. Ugyanez igaz a betűméret módosításakor is.

 

 

4.10. A Mail ()

A Mail program segítségével elektronikus leveleket küldhetünk egymásnak, munkacsoport postahivatalt és postafiókot hozhatunk létre. A levelezésre a Microsoft Exchange mellett egyéb programok is használhatók (magának a Microsoft-nak is van másik ilyen rendszere: az Office-beli Outlook). A témával ennek a kiadványnak a keretein belül nem tudunk részletesen foglalkozni.

 

4.11. Modemek ()

A modemek arra valók, hogy két távoli számítógépet telefonvonal felhasználásával öszzeköthessünk. A modemes kapcsolat adatok, fájlok, faxok továbbítását teszi lehetővé. A modem révén kapcsolatot teremthetünk például az otthoni és a munkahelyi gépek között. Persze ennek az a feltétele, hogy mindkét számítógépre legyen modem telepítve (akár külső, akár belső). A Modemek ikonra duplán kattintva egy varázsló típusú párbeszéd-ablak sorozat segíti a modem telepítését. Ha Windows95 listájában nem találunk megfelelő meghajtó programot, a modem saját telepítőlemezét kell használnunk.

Ha már telepítve van a modem, akkor a megnyíló párbeszéd-ablak két lapján a modem telepítéskor megadott jellemzőin javíthatunk.

 

4.12. A multimédia ()

A Multimédia tulajdonságai párbeszéd-ablak lapjain az audió és videó alkalmazások beállításait tehetjük meg. Erre mutat példát a két első ábra.

Az utolsó, Speciális lapon összesített adatokat kapunk a multimédia eszközökről, s itt további részleteket tudhatunk meg eszközeinkről, meghajtó programokról. Az eszközök az Intéző mappastruktúrájának megfelelő módon jelennek meg, s úgy is kezelendők.

 

4.13. A nyomtatók ()

A nyomtatók beállításaival korábban, a Sajátgép csoportablak ismertetésénél már foglalkoztunk (l. ott).

 

4.14. Programok hozzáadása ()

Ez az alkalmazás programok telepítését és eltávolítását könnyíti meg. Elindításakor párbeszéd-ablak jelenik meg, ahonnan varázsló típusú párbeszéd-ablak sorozat vezet végig a telepítés fázisain. Eltávolítani valamely programot úgy lehet, hogy kijelöljük a listán, majd megnyomjuk az Eltávolítás nyomógombot.

A második párbeszéd-lapról lehet a Windows95 további, eddig nem telepített összetevőinek felinstallálására, esetleg a fölöslegesek eltávolítására.

A harmadik párbeszédablak indítólemez készítését segíti, amivel probléma esetén a számítógép elindítható, s a hiba orvosolható. Célszerű ilyet készíteni minden géphez.

 

4.15. A Rendszer program ()

A Rendszer adatlapon, amely egy négylapos párbeszéd-ablak, tájékoztatást kapunk számítógépünk hardver rendszeréről és erőforrásairól.

Az Általános lap rövid tájékoztatást ad a Windows típusáról, jogos tulajdonosáról és a gép típusáról.

Az Eszközkezelő lapon a számítógép hardvereszközeinek listáját találjuk. Ha részletes információt akarunk kapni valamely elemről, kétszer kell a nevén kattintani. Erről a lapról lehet nyomtatásban is megjeleníttetni a rendszerünkről bizonyos információkat. A Nyomtatás gombra kattintva újabb párbeszéd-panel jelenik meg, ahonnan egyoldalnyi rendszerösszegzést kérhetünk, vagy ha kijelöltünk egy eszközt vagy csoportot, akkor erről kérhetünk nyomtatást, végül lehetséges a rendszerről egy teljes körű, az összes eszközre kiterjedő nyomtatott jelentés készítése is.

A harmadik a Hardverprofil című lap. Csak elvétve lehet rá szükségünk.

A Teljesítmény lapon a rendszer teljesítményállapotát, erőforrásait tekinthetjük meg, és néhány speciális beállításra van módjuk a hozzáértőknek...

 

4.16. Területi beállítások ()

A Területi beállítások tulajdonságai párbeszéd-ablak lapjain lehet megadni azt, hogy bizonyos adatokat (szám, pénznem, idő és dátum) milyen formátumban kezeljen a Windows95. Erre ugyanis a különböző országoknak saját szabályai vannak. A formátumok beállítása azért is fontos, mert néhány Windowsos alkalmazás is ezeket a beállításokat használják.

A következő ábrákon a Területi beállítások tulajdonságai párbeszéd-ablak lapjait és a megtehető beállításokat tekinthetjük át.

 

 

4.17. Új hardver hozzáadása ()

Amennyiben számítógépünket új hardverelemmel bővítjük, vagy valamelyiket új típusúra cseréljük, akkor komoly segítséget jelent(het) ez a program. Elindításával egy varázsló típusú párbeszéd-ablak sorozat indul el. Ezeken végighaladva lehet telepíteni az adott hardvereszközt. A Windows95 rengeteg hardverelemet ismer, így kihasználható a Plug and Play vagy PnP (Dugd be és használd) lehetőség. Ha olyan elemet kívánunk telepíteni, amit a Windows95 nem ismer fel, az adott hardverelem saját telepítőlemezét kell használnunk.

 


A jegyzet elejére A fejezet elejére Az 5. fejezetre
Dr. Szabó László: A Windows95
Miskolc, 1999 © Szabó László