3. Az Asztal

 

Ebben a fejezetben az Asztalon elhelyezett néhány ikon "mögé kukkantunk be". A Windows95 telepítése utáni első bejelentkezéskor általában a következő ikonokat találjuk az Asztalon:

Ettől természetesen lehet eltérés, ami attól függ, milyen gépre, milyen módon történt a telepítés (a telepítéskor milyen komponenseket választottunk, régi Windowsra történt-e a telepítés stb.).

 

3.1. A Sajátgép ikon

A Sajátgép ikon () a képernyő bal felső részén helyezkedik el, s arra való, hogy a gépünkön található dolgokhoz - programok, dokumentumok, egyéb fájlok - egyetlen helyről hozzáférhessünk. A Sajátgép ikonra kétszer kattintva a következő csoportablak nyílik meg:

 

 

Ezt követően arra a meghajtó ikonra kell duplán kattintanunk, amelyben keresni, beállítani, szerkeszteni akarunk. Az egyes mappák, amelyekbe belépünk kettős kattintással, mind külön ablakokban jelennek meg. Ugyanezek a lehetőségek elérhetők az Intézőn keresztül is (ráadásul kényelmesebb is).

Az ablakban a számítógép meghajtói mellett a Vezérlőpult és a Nyomtatók csoportablakok ikonjai is megtalálhatók. Előbbiről később lesz szó, utóbbit most tekintjük át.

Ha a Nyomtatók ablakot megnyitjuk, akkor benne a számítógépre telepített nyomtatók ikonjait látjuk, de lehetőség van újabb nyomtatók telepítésére. Ez a Nyomtató hozzáadása elindításával valósítható meg (egy varázsló indul el, amelynél az egymást követő ablakokban kell a szükséges bejegyzéseket megtennünk). Az eljáráshoz szükség lehet a Windows95 vagy a printer telepítő lemezére.

 

Valamely nyomtató ikonra duplán kattintva egy ablakban megnézhetjük az éppen nyomtatott, vagy nyomtatásra váró dokumentumokat, vezérelhetjük a nyomtatást (sorrendet változtathatunk, szüneteltethetjük vagy megszüntethetjük a nyomtatást). Az egész a régi Windows Nyomtatásvezérlőjére emlékeztet.

 

3.2. Hálózatok

A Hálózatok ikon () akkor van az Asztalon, ha a hálózatos alkalmazásra alkalmas módon telepítettük, és hálózati kártya van a számítógépben. Az ikonra duplán kattintva az adott munkacsoporthoz tartozó számítógépek jelennek meg, neveik előtt a ikonnal. A hálózatban található, de nem a mi munkacsoportunkhoz tartozó töbi számítógépet a Teljes hálózat ikonra () kettőt kattintva tekinthetjük meg. Természetesen bármelyik gép erőforrásait csak abban az esetben használhatjuk, illetve meghajtói, könyvtárai között csak akkor tudunk keresni, dolgozni, ha a megosztás biztosított, illetve arra engedélyünk van. Ha valamely hálózati eszköz, meghajtó, vagy mappa meg van osztva, azt az ikon alatt lévő kéz motívum () jelzi.

 

3.3. A Microsoft Exchange

A Beérkezett üzenetek ikon () mögött tulajdonképpen a Microsoft Exchange program "rejtőzik". A Microsoft Exchange programmal elektronikus levelet és faxot küldhetünk és fogadhatunk. Az üzenetek elküldése is, és a beérkezett üzenetek tárolása is megoldható a Microsoft Exchange-ből, ami azt jelenti, hogy kényelmesen, egyetlen helyen megtalálunk mindent, ami az üzenetváltással kapcsolatban áll. Ez egy postaláda, amely felhasználható mindenféle más információ szervezéséhez, eléréséhez és megosztásához is (beleértve a faxokat és az online szolgáltatóktól letöltött információkat is).

 

3.4. A Lomtár használata

Minden számítógép-használó járt már úgy, hogy letörölt valamit a merevlemezről, mint teljesen szükségtelent, majd rövidesen kiderült, hogy a veszteség pótolhatatlan. Nos, ilyenkor segít a Windows95 Lomtára. A törölt állományok, mappák ugyanis először a Lomtárba kerülnek. Az ikon formája meg is mutatja, hogy a Lomtárban van-e valami (), vagy üres(). A teli ikonra kattintva az alábbi ábrán látható ablak jelenik meg. A törölt fájlokat visszahozása - kijelölésük után - a Fájl menü Visszaállítás menüpontjával történik. A visszaállított fájl abba a mappába kerül vissza, ahonnan töröltük. A végleges törlés csak akkor valósul meg, ha a Fájl menü Lomtár ürítése című menüpontját választjuk. Lehet törölni valamennyi elemet, vagy csak a kijelölteket.

 

 

Figyelem: a törölt állományok csak akkor kerülnek a Lomtárba, ha Windows95-ből, illetve Windows95-kompatíbilis fájlkezelőből töröljük! A DOS-promptról vagy a régebbi Norton Commanderből törölt fájlok például nem kerülnek be a Lomtárba. Ha a Lomtár betelt, az újonnan bekerült állományok felülírják a régieket. Ha a Lomtár ikonon a jobb egérgombbal kattintunk, a megjelenő helyi menü Tulajdonságok menüpontjával előhívhatjuk a Lomtár tulajdonságai párbeszéd-ablakot. Itt - egyebek mellett - a Lomtár mérete is beállítható.

 

3.5. Táska

A Táska alkalmazás arra készült, hogy dokumentumunkat, amelyen egyszerre dolgozunk a munkahelyen és az otthoni, vagy egy notebook számítógépen, összhangban tarthassuk. A fájlokat vagy mappákat az egérrel lehet áthúzni az asztalon lévő Táska ikonra (). Az információcsere hajlékony lemezen, vagy a számítógépek összekötésével valósítható meg. A lemezre másolást egyébként az Intézővel is megtehetjük...

 


A jegyzet elejére A fejezet elejére A 4. fejezetre
Dr. Szabó László: A Windows95
Miskolc, 1999 © Szabó László