2. A Start menü és a Tálca

 

A Windows95 nagy újdonsága, egyben központi eleme a gomb és a Tálca. Mindkettő a képernyő alsó részén látszik, és az alapértelmezés szerint mindig látható.

 

 

A Tálcán helyezkednek el azok az alkalmazásikonok, amelyek mind egy-egy alkalmazást, illetve dokumentumot jelölnek. Ezek egyikével éppen dolgozhatunk (ekkor "lenyomott" állapotban van), a többit esetleg az ikonméret nyomógombbal leküldtünk a Tálcára. Az ikonok lapos, szürke nyomógombok, amelyek bal oldalán az alkalmazásra jellemző ikon látszik, mellette az alkalmazás neve, és ha van hely, még a dokumentum nevéből is láthatunk valamit. Ha azonban egy-egy ilyen ikon fölött megállunk az egérkurzorral, akkor egy sárga téglalapban kiíródik a teljes megnevezés. A tálcán lévő alkalmazásokat munkánk során úgy tudjuk váltogatni, hogy megnyomjuk az éppen szükséges alkalmazásikont.

Ha túl sok megnyitott alkalmazásunk van, akkor a tálcán elhelyezkedő alkalmazásikonok szélessége - hogy elférjenek a Tálcán - lecsökken. Ha mi mégis teljes szélességű ikonokat akarunk, akkor kétsorossá változtathatjuk a Tálcát. Ehhez az egérkurzort vigyük a Tálca felső széléhez, mire az egérkurzor függőleges kettős nyíllá változik. Lenyomott egérgombbal húzzuk fel egy osztásnyit.

A Tálca jobb oldalán különböző kis tájékoztató, állapotjelző ikonok látszanak, attól függően, hogy éppen milyen feladaton dolgozunk, milyen nyelvű billentyűzetkiosztással dolgozunk, milyen "rezidens" programok futnak a gépen stb. Itt látható az óra is. Valamely kis ikon fölött megállva tájékoztató kiírásokat kapunk. Az óra fölött megállva az aktuális dátum jelenik meg. Az adott alkalmazásokat ezekről az ikonokról is el lehet indítani. Például az órára kétszer kattintva, a dátum és az idő pontos beállítására való párbeszéd-ablak jelentkezik be. Amennyiben hangkártyánk van, akkor a hangszórót mintázó kis ikonra egyet kattintva egy potméter ugrik elő, amin a hangerőt állíthatjuk be. Kétszer kattintva, egy párbeszéd-ablak jelenik meg (Volume Control), amin összetettebb beállításokat tehetünk.

A Tálcáról eddig úgy tettünk említést, hogy az az Asztal alsó részén helyezkedik el. A Tálcát azonban kívánságunk szerint az Asztal más széleire is áthelyezhetjük. Az egérrel ragadjuk meg a Tálca üres részét, és húzzuk át a kívánt helyre.

A Start gombra kattintva egy menü jelenik meg, amelynek segítségével a Windows95 kezelhető. A Start menü a + billentyűkombinációval is előhívható, és a nyílbillentyűkkel is mozoghatunk benne.

 

 

A következőkben tekintsük át a menüpontok alkalmazását (az Office-ra utaló tételeket csupán megemlítve).

Office dokumentum megnyitása: Választására párbeszéd-ablak jelenik meg, amelyből létező Office fájlt nyithatunk meg. Az Office a Microsoft irodai alkalmazáscsomagja, amelyben Word, Excel, PowerPoint, Outlook stb. nevű alkalmazások találhatók. A felső két menüpont csak abban az esetben jelenik meg, ha az MS Office telepítve van.

Új Office dokumentum: Segítségével üres Office dokumentumokat nyithatunk meg (Word dokumentumot, Excel munkafüzetet stb.).

 

2.1. Programok

A ikonnal jelölt Programok menü a számítógépre telepített programok elindítására szolgál. A menü kiválasztásakor almenü nyílik meg, amelyben a felhasználói és rendszerprogramok csoportja jelenik meg. Ezek egy része közvetlenül elérhető, más részük további mappákban helyezkednek el. Ezeket az újabb almenü megnyitása után érhetjük el. A Programok menüre mutat példát a következő ábra.

 

 

A példában a Kellékek csoportból választottuk ki a Multimédia mappát, amiben a kívánt címre kattintva, az alkalmazás elindítható.

A telepítés után a Programok menü általában nem ilyen bonyolult, csak néhány program (pl. az MS-DOS parancssor és a Windows Intéző) és néhány mappa jön létre (pl. az Indítópult és a Kellékek). A mappák a könnyebb elérhetőség érdekében csoportosított programokat tartalmaznak. Ha a gépre programot telepítünk, annak indítófájlja (többnyire) azonnal megjelenik a menüben, de az is lehet, hogy saját almenüje lesz. Ha a Windows95-öt alkalmazásokkal teli régebbi típusú Windowsra telepítettük, a korábbi programok is felsorolásra kerülnek a menüben.

Itt csak megjegyezzük, hogy a Programok menü alakítását, a programok csoportba (mappába) szervezését magunk is elvégezhetjük, módosíthatjuk azt, mégpedig a Start menü Beállítások pontján belül.

 

2.2. Dokumentumok

A Windows95 a dokumentumok megnyitására több lehetőséget is biztosít. Ezek egyike a Dokumentumok menüpont, amely alatt az utoljára szerkesztett dokumentumok listája jelenik meg. Innen választva egy dokumentumot, először elindul az aktuális alkalmazás, majd megnyílik maga a dokumentum, amit megtekinthetünk vagy tovább szerkeszthetünk. A dokumentumok neve előtt az adott alkalmazásra utaló ikont is látunk.

 

 

Ennek a menüpontnak a "szerkesztésére" is van lehetőség, amennyiben a törlést szerkesztésnek tekintjük. A menü tartalmát a Beállítások menüpont segítségével törölhetjük (l. ott).

 

2.3. Beállítások

A Beállítások menüponton belül a tálca és a rendszer beállítását végezhetjük el. A menü három elemet tartalmaz, amelyek közül itt a Tálca menüpontot részletezzük.

 

 

 

A Tálca menüpont kiválasztásakor kétlapos párbeszéd-ablak jelenik meg. A párbeszéd-ablak megjeleníthető úgy is, hogy az egér jobb gombjával a Tálca üres részén kattintunk, s a helyi menüből a Tulajdonságok tételt választjuk.

 

 

A Tálcabeállítás lapon jelölő négyzetek segítségével a Tálca megjelenésére vonatkozó beállításokat tehetünk. A Mindig látható címet akkor kell bejelölni, ha a Tálcát mindig látni akarjuk a képernyőn (alapállapotban a képernyő alján). Az Automatikus elrejtés bejelölésekor a Tálca nem látszik, de ha a kurzorral a képernyő aljára megyünk, beúszik. A Kicsi ikonok használata a Start menüben címet akkor célszerű kijelölni, ha túl sok menüpontunk van a Start menüben. Az Óra megjelenítésekor az óra megjelenik a Tálca jobb szélén...

 

 

A Start menü programjai című lapon négy nyomógomb található. Ezek között az utolsó a Tartalom törlése, amelynek segítségével a Dokumentumok menü tartalmát törölhetjük (a 2.2. pontban már említést tettünk erről).

A Hozzáadás gomb segítségével programokat tehetünk fel a Start menüre, amennyiben az adott program már telepítve van a számítógépre (az alkalmazások egy része automatikusan, vagy kérésre már installáláskor bekerül a menübe). A nyomógomb megnyomásakor az alábbi ábrán látható párbeszéd-ablak jelenik meg, amely egy varázsló típusú ablaksorozat első darabja. A Parancssor mezőbe a program indítófájljának nevét kell beírni, a teljes elérési úttal együtt. Amennyiben ezt nem tudjuk, akkor a Tallózás nyomógomb segítségével megkereshetjük a könyvtárrendszerben, ott kijelölve bekerül a szövegmezőbe. Egy következő ablakban a program helyét kell megadni a Start menüben (ha szükséges, új mappát is létrehozhatunk), végül a program nevét kell beírni, vagy elfogadni.

 

 

Az Eltávolítás gomb programoknak a Start menüből való eltávolítására való. A megjelenő ablakban kell megkeresni a programot, s az Eltávolítás gombbal törölhetjük. A program természetesen csak a Start menüből kerül ki, tehát nem fizikai törlésről van szó!

 

 

Az Egyebek gomb megnyomására az Intéző nyílik meg a Start menüben (az Intéző használatáról külön fejezetben lesz szó). Itt a menüt átszervezhetjük, programokat nevezhetünk át, törölhetünk stb.

 

 

Maga a Start menü egyébként a Windows könyvtárban helyezkedik el, annak egyik almenüje.

 

2.4. Keresés

A Keresés menüponton belül különböző keresések hajthatók végre (fájlok, mappák stb.). A megjelenő párbeszéd-ablak segít ebben, ahol hely, név és/vagy kiterjesztés, létrehozás időpontja stb. szerint kereshetünk.

 

 

2.5. Súgó

A Súgó menüből elindíthatjuk a Súgót, amelyben Windows95 használatáról kapunk részletes tájékoztatót. Bár magáról a Súgóról nem adunk ismertetést, de különösen a Windows-használat kezdeti szakaszában érdemes igénybe venni szolgáltatásait, mert igen részletes a kidolgozása, gyakran lépésről lépésre végigvezet egy-egy probléma megoldásában. Van ugyan néhány - valószínűleg a fordításból adódó - hiba is benne (pl. az Indítópult helyett sokszor az Automatikus indítás kifejezést használja), de kétségtelen, hogy ez az eddigi legrészletesebb Windows Súgó.

 

2.6. Futtatás

A Futtatás menüpont segítségével elindíthatunk innen valamely programot (pl. egy telepítőfájlt). Ehhez közvetlenül beírhatjuk a program nevét az elérési úttal együtt, vagy tallózással megkereshetjük. A Megnyitás kiválasztó mező megjegyzi az utolsó néhány alkalmazást, így ezek ismételten könnyebben kiválaszthatók.

 

 

Természetes, hogy a Windows95 a programindításra számos egyéb lehetőséget is biztosít, ezekről adott helyen még szólunk.

 

2.7. Kikapcsolás

A Windows95-ből való kilépés - minthogy ez már önálló operációs rendszernek tekinthető - egyben a számítógép kikapcsolását is jelent(het)i. Erre való a Kikapcsolás menü, ahonnan a számítógép kikapcsolása, illetve újraindítása végezhető. Ha a kikapcsolást választottuk, akkor a Windows sorra bezár mindent, az állapotot regisztrálja (ez jó néhány másodpercet is igénybe vehet), majd egy felirat jelzi, hogy most már valóban kikapcsolhatjuk a számítógépet.

 


A jegyzet elejére A fejezet elejére A 3. fejezetre
Dr. Szabó László: A Windows95
Miskolc, 1999 © Szabó László