1. A Windows95 alapelemei

 

A számítógépre telepített Windows95 a számítógép bekapcsolása után a hardver önteszt és a szükséges indítófájlok lefutása után például a következő képernyővel jelentkezhet be:

 

 

A képernyőt az Asztal foglalja el, alul a Tálca helyezkedik el, bal oldalán a Start gombbal. Az Asztalon program- és parancsikonok helyezkednek el (attól függően, hogy miként történt a telepítés és milyen programokat telepítettünk). A Windows95 megjelenése a korábbi verziókhoz képest ugyan valóban újszerű, alapelemei azonban gyakorlatilag alig változtak, legfeljebb grafikailag korszerűsödtek valamelyest.

 

1.1. Az ablakok részei

Az Asztalon helyezhetjük el azokat az ikonokat, amivel dolgozni akarunk. Ezért a Windows-felhasználók munkaasztala általában egyéni megjelenésű, mindenki úgy rendezi be és olyan - sokszor külsődleges - tulajdonságokkal ruházza fel, amilyen az egyéniségéből, ízléséből, illetve számítógépes tudásából következik.

A képernyő, illetve a munkaasztal közepén az egérkurzort látjuk. Az egérkurzor alakja eseményfüggő, ami azt jelenti, hogy alakja mindig olyan, ami a várható vagy az éppen folyó aktuális műveletre utal.

A Windowsban és különböző Windows alkalmazásoknál még vannak további egérkurzor-alakok (pl. szövegszerkesztőnél, adatbázis- vagy táblázatkezelő, karakterfelismerő, tervező-rajzoló stb. programoknál).

Egy-egy egérművelet végrehajtásához egyet vagy kettőt kell kattintani, általában az egér bal gombjával (ha külön nem említjük, mindig a bal gombra gondolunk), vagy folyamatosan lenyomva kell tartani a gombot. A Windows95 azonban - szakítva a korábbi verziók hagyományaival - komoly szerepet adott a jobb oldali egérgombnak is, adott helyen szó lesz erről is.

Az egérhasználattal kapcsolatban el kell mondani, hogy a Windows95 sok funkciója billentyűzetről is elérhető. Azzal együtt, hogy indokolt lehet egy-egy ilyen billentyűparancs megjegyzése, a Windows igazán kényelmesen egérrel kezelhető.

A Windows ablakoknak különböző elemei vannak. Vegyük ezeket sorra a Vezérlőpult példáján.

 

 

Szegély: Minden ablakot szegély, keret vesz körül. A keret oldalait és sarkait megragadva az egérrel lehet módosítani annak méretét. Ekkor látjuk a korábban bemutatott méretező nyilakat egérkurzorként.

Címsor: Alapesetben kék háttér előtt az alkalmazás neve. Ha több ablakot nyitottunk meg, akkor az aktív ablak címkéje kék, a többié szürke. Az inaktív ablakot a címsorára, vagy magára az ablakra kattintással tehetjük aktívvá. Ha dokumentumról van szó, akkor a dokumentum neve is szerepel a címsorban.

A vezérlőmenü jele: Az ablak bal felső sarkában található ikon, ami ellentétben a korábbi Windows jellegtelen szürke négyzet formájával, az adott alkalmazásra utal (pl. , ). Egérrel az adott ablak bezárására, ill. méretezésére használjuk. Ha egyszer kattintunk rá, akkor legördül egy Vezérlőmenü, ha kétszer kattintunk, akkor azonnal be tudjuk zárni az ablakot.

Ikonállapot nyomógomb: A Címsor jobb oldalán három nyomógomb található. Ha ebből az elsőt, a bal oldalit () megnyomjuk, akkor az aktív ablak, alkalmazás vagy dokumentum összezárul, és lekerül a tálcára egy szürke nyomógomb formájában (az alkalmazást ezzel nem zártuk be!). A nyomógombon látható az alkalmazás ikonja és felirata is. Erre kattintva az ablak felveszi előző méretét.

Teljes méret nyomógomb: Az Ikonállapot nyomógomb mellett helyezkedik el (), s arra szolgál, hogy az ablakot a munkaasztalt (képernyőt) teljesen kitöltővé alakítsuk.

Előző méret nyomógomb: A kinagyított ablakon fog megjelenni (). Erre kattintva a rendszer visszaállítja az ablak eredeti vagy előző méretét.

Bezáró nyomógomb: Mint neve is mutatja, ezzel zárhatjuk be az ablakot ().

Menüsor: A menük olyan listák, amelyek különböző - adott szempont szerint csoportosított - parancsokból és műveletekből állnak.

Eszköztár: Az ablak menüsora alatt látható. A gyakrabban használt parancsok - amik egyébként a menüben is megtalálhatók - innen egyszerűbben használhatók.

 

 

Az eszköztár akkor látható, ha a Nézet menü Eszköztár tétele be van kapcsolva (előtte pipa jel [] látható). Az egyes nyomógombok (ikonok) funkciójáról egy megjelenő felirat tájékoztat, ha kicsit elidőzünk fölötte a kurzorral.

Állapotsor: Az ablak alsó részén található, itt jelennek az adott ablakra vonatkozó információk. Az állapotsor is csak akkor látható, ha a Nézet menüben be van kapcsolva.

Gördítősávok: Ha a dokumentum vagy az alkalmazás ikonjai nem férnek el egy ablakban, akkor ún. gördítősávok jelennek meg az ablak jobb oldalán, vagy/és alsó részén. Ha a gördítősáv felső vagy alsó részén elhelyezkedő nyilakra kattintunk, akkor a dokumentum feljebb vagy lejjebb csúszik egy sorral. Azt, hogy hol járunk a dokumentumban, a gördítősávban csúszó kis négyszög (gördítőjel) jelzi. A gördítőjel mérete jelzi az ablaktartalom nagyságát az ablak méretéhez képest. Hosszú dokumentumnál lehet úgy is mozogni, hogy ezt a kis gördítőjelet ragadjuk meg az egérrel, s mozgatjuk le vagy fel. Van arra is lehetőség, hogy oldalanként lapozgassunk, ekkor a gördítőjel és a nyíl közötti üres részre kell kattintani. Meg kell jegyezni, hogy a gördítősávok, pontosabban az egér használata nélkül is lehet sétálni a dokumentumunkban: a kurzormozgató nyilakkal és a PgUp és PgDn billentyűkkel.

 

1.2. Az ablakok típusai

A Windowsban háromféle ablak jelenhet meg: csoportablak, alkalmazásablak és párbeszéd-ablak.

A csoportablakok ikonokat, listákat tartalmaznak. Ilyen az eddigi példákban ismertetett Vezérlőpult ablaka is. Tartalma különböző módokon jeleníthető meg (ez a Nézet menüben állítható be): Nagy ikonok, Kis ikonok, Lista, Részletek. A Nagy ikonok forma látható a korábban bemutatott ábrán, a továbbiakat itt mutatjuk be sorban.

 

a)

b)

c)

 

Az alkalmazásablakok futó programokat tartalmaznak (pl. szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, vagy akár egy játékot). Példaként a WordPad nevű szövegszerkesztő ablakát mutatjuk be.

 

 

A párbeszédablak (párbeszéd-panel, dialógus doboz) olyan speciális ablak, amelynek segítségével a Windows információkat kér valamely parancs vagy művelet pontos végrehajtásához, esetleg információt szolgáltat a felhasználónak. A párbeszédablakok többnyire a következő szabványos elemekből épülnek fel:

 

a)

b)

c)

d)

e)

f)

g)

i)

h)

a)

A nyomógombok megnyomására valamely művelet, parancs végrehajtódik. A nyomógombok kezelése célszerűen egérrel történik, de az alapértelmezés szerinti, vagy aktív gomb (amelynek kerete sötétebb a többitől) az Enter megnyomására is működni fog. A gombok között a nyílbillentyűkkel tudunk lépkedni. Tipikus nyomógombok például az OK és a Mégse.

b)

A lapok vagy fülek akkor jelennek meg, ha egy párbeszéd-ablakban sok adatot kell beállítani. Ilyenkor tematikus csoportok szerinti lapokat állítanak össze, amik között a fülre kattintva tudunk lapozni.

c)

A szövegmezők olyan ablakok, amelyekbe valamilyen szöveges információt kell beírnunk. A szöveget javíthatjuk és törölhetjük is. Egy párbeszéd-ablakban több szövegmező is lehet. Az az aktív, amelyikben szövegkurzor villog. Másik szövegmezőbe az egérrel való rákattintással tudunk belépni.

d)

A kapcsoló gombok vagy rádiógombok akkor jelennek meg a párbeszéd-panelen, ha több, egymást kizáró lehetőség között kell választani. A gombokat körök jelképezik, az aktív közepén sötét pötty látszik. A "kapcsolás" az egérgomb megnyomásával történik.

e)

Az állító négyzetek többszörös választási lehetőséget adnak. A kijelölés a négyzetre kattintással történik, mire jelenik meg benne. Ismételt kattintásra megszűnik a kijelölés.

f)

A lista mező választható elemek sorozatát tartalmazza. Ha a lista nem fér el a mezőben, akkor gördítősáv segítségével kereshetjük ki a kívánt tételt. A kiválasztás ebben az esetben is egérrel történik. Néha több elem is kijelölhető.

g)

A kiválasztó mező ablakának jobb oldalán lefelé mutató nyíl található. Erre rákattintva legördülő lista jelenik meg, amelyből a kívánt tételt egérkattintással választjuk ki. A tétel az ablakban fog megjelenni.

h)

A szám mező jobb oldalán fel- és lemutató nyilak vannak. A szám mezőbe valamilyen számot kell beírni úgy, hogy a nyilakra kattintva a "kipörgetjük" a kívánt számot. Közvetlenül is beírhatunk a mezőbe, ekkor előtte ki kell jelölni.

i)

A tolópotméter valamely érték viszonylagos beállítására való (nagyobb-kisebb, halkabb-hangosabb, lassabb-gyorsabb stb.). A potméter mutatóját az egérrel megragadva tudjuk mozgatni. Ilyen található például a képernyő, a billentyűzet, az egér stb. beállító ablakában.

 

1.3. Az ikonok

Az ikonok olyan kis képek, amelyek különféle alkalmazásokat és fájlokat jelképeznek. Az Asztalon, az ablakokban és a Tálcán többféle ikon is található.

a)

b)

c)

d)

e)

a)

Mappa ikonok: a mappák olyan tárolóterületek, ahol fájlokat, dokumentumokat stb. gyűjthetünk csoportba (gondoljunk a DOS-os könyvtárakra).

b)

A programindító ikonok a Windows95 alatt futtatható programokat jelképezik.

c)

A parancsikon egy programindító ikon vagy mappa másolata (a programindító ikontól abban különbözik, hogy bal alsó sarkában nyíl () látható). Általában az Asztalon helyezzük el egy alkalmazás vagy egy dokumentum gyors elérése érdekében.

d)

A dokumentumikonok is tulajdonképpen parancsikonok, amelyekre kattintva először az adott alkalmazás indul el, majd megnyílik a parancsikon szerinti dokumentum is.

e)

Az alkalmazásikonok (e) a Tálcán helyezkednek el a Start gomb mellett. Úgy kerülnek oda, hogy a már ismert ikonméret nyomógombbal () ikonná zsugorítjuk. Az alkalmazást a Tálcán lévő ikonra kattintva nyithatjuk ki ismét.

 

1.4. A menük

1.4.1. A menüsor

A Windows elsősorban az ún. legördülő menüket alkalmazza, tehát a menüsor valamely elemére egyet kattintva (ekkor a menüpont színe és alapszíne megváltozik) menüoszlop gördül le. Ennek elemei közül a kívánt menütételre kattintva választhatunk. A menü billentyűzetről is használható, mégpedig a menücímek aláhúzott betűjét leütve. Néhol a menüpontokat csoportokba szervezik, a csoportokat vékony vonal választja el.

Egyéb tudnivalók a menükkel kapcsolatban:

A Windows95 csoportablakainak menüje a Fájl, a Szerkesztés, a Nézet és a Súgó címeket tartalmazza.

 

 

A Fájl menü

A Megnyitás menüponttal az ablak valamely kijelölt alkalmazása, programja indítható el. A Parancsikon létrehozása segítségével egy ikonról készíthetünk másolatot, amelyet pl. áthelyezhetünk az Asztalra. A Törlés parancs jelentését nem kell magyarázni, a Tulajdonságok menüpontot választva az adott alkalmazásra jellemző adatokat találjuk (amennyiben választható). A Bezárás menüpont segítségével bezárhatjuk az adott ablakot.

A Szerkesztés menü

A Szerkesztés menü tételei nem szorulnak különösebb magyarázatra, figyelemre méltó a Visszavonás menüpont, amivel az utolsó művelet gond nélkül visszavonható.

A Nézet menü

Itt állíthatjuk be az ablak megjelenését. Az első csoportban az Eszköztár és az Állapotsor megjelenését szabályozhatjuk. A második menücsoportban az ablaktartalom megjelenését lehet beállítani. A harmadik csoport parancsai az ikonok elrendezésére valók, az utolsó parancs pedig a megjelenítendő ikonokkal kapcsolatos beállítására szolgál.

A Súgó menü

Az első menücím a Windows95 Súgóját indítja el, második tétele pedig a program Névjegyét mutatja meg (programnév, tulajdonos, memória).

 

1.4.2. A Vezérlőmenü

Speciális menütípus a Vezérlőmenü, amely a vezérlőmenü ikonjára kattintva nyílik meg.

 

 

Menütételei:

 

1.4.3. A helyi menük

A Windows95 fontos és régen várt újdonsága a jobb egérgomb aktivizálása. Adott helyen a jobb oldali egérgombbal kattintva, ún. helyi vagy gyorsmenü jelenik meg. Ez a menü helyzetérzékeny, ami azt jelenti, hogy benne olyan parancsok jelennek meg, amelyek az adott helyzetben nagy valószínűséggel szükségesek lehetnek. Például az Asztal üres helyére kattintva a jobb gombbal az a) ábra, vagy ha egy parancsikonra kattintunk, akkor a b) ábra szerinti menü ugrik be.

 

a)

b)


A jegyzet elejére A fejezet elejére A 2. fejezetre
Dr. Szabó László: A Windows95
Miskolc, 1999 © Szabó László