Wireless

Ezen az oldalon olyan témáról írok, ami a wireless (rádiós) hálózattal kapcsolatos élményeimről, tapasztalataimról szól.

 

Előszóként annyit tanácsolok, hogy jól fontoljuk meg valóban rádiós hálózat, vagy vezeték!
Ugyanis költségekben nagyon felszaladhatnak az árak, a vezetékes hálózathoz képest.

Mikor van szükség rádiós hálózatra? Ha a helyi adottságok nem engedik meg a vezeték kiépítését, vagy ha jelentősen nagyobb távolságra szeretnénk hálózati szolgáltatást biztosítani. Mivel a vezetékes hálózatnál az UTP kábel nem lehet hosszabb 100m –nél! Illetve ha többször változtatjuk a munkaállomásunk helyét (pl. notebookkal).
 

Sajnos a nagyobb távolság áthidalására a kereskedelemben kapható olcsóbb WLAN routerek (~15-20e Ft) és WLAN hálókártyák (~6-10e Ft)  nem alkalmasak.

 Trendnet WLAN roter, leszedhető antennával       WLAN PCI hálókártya

Tapasztalataim alapján kb. 10…50m a hatótávolságuk, a helyi adottságtól függően. Szabad térben ez akár 2-300m is lehet. De mivel az irodánkat, vagyis a számítógépünket nem a réten a diófa alatt, hanem a lakásban használjuk, a falak hatalmas akadályt jelentenek a rádióhullámoknak. Minél több falon ill. tárgyon kel áthatolnia, annál jobban aránytalanul romlik a térerő!

Sajnos volt is ezzel kapcsolatban egy kellemetlen tapasztalatom, egy irodaépületben a routertől két helységgel odébb lévő számítógép már nem ill. minimális térerővel tudott csatlakozni a hálózatra. Itt a megoldás a router áthelyezése volt.

Azért nem ennyire szomorú a helyzet! Kiskapuk, megoldások mindig vannak, az olcsóbb kategóriákban is. A megfelelő eszközök (router, hálókártya) kiválasztása, és a térerő növelése.

Milyen eszközöket vásároljunk? Nézzük a routert: bármely aminek egy antennája van és az lecsavarható! Ugyan ez igaz a hálókártyára is, habár 90% -ban mindegyiknek lecsavarható az antennája.
A leszedhető antenna helyére illeszthetünk külső antennát. Kereskedelemben kapható széles választékban, teljesítménytől függően.
Lehet irányított  Irányított kültéri antenna 45 dBi                   ill.Körsugárzó kültéri antenna 14 dBi   körsugárzó.

Nagyobb távolság áthidalására az irányított előnyösebb, amivel akár több kilométert is áthidalhatunk! Hogy milyen teljesítményű antennát választunk, csak a pénztárcánk szab határt (~8-20e Ft ill. a csillagos ég). Minél nagyobb teljesítményű az antenna (decibel db), annál nagyobb sikerrel hozhatunk létre kapcsolatot két pont között. A nagyobb távolságok áthidalásakor fontos szempont, hogy a két (vagy több) antenna optikailag lássák egymást. Nagyobb távolságoknál jelentős zavarótényező lehet az időjárás változása! Ne lepődjünk meg, ha nyáridőben létrehozott kapcsolat, téti hóesésben, vagy őszi ködös időszakokban jelentősen megromlik, vagy rosszabb esetben megszakad a kapcsolat. Hasonló jelenséget tapasztalhatunk a műholdas televízió adásoknál is, ha nagyon felhős az időjárás, romlik a tv adás minősége. De előfordulhat olyan is, hogy a későbbiekben kilombosodott fa okoz zavaró árnyékot!
Az ügyesebbek házilag is készíthetnek antennát. Erről a neten számtalan megoldást lehet találni. Nekem egy egyszerű és talán a legolcsóbb megoldással sikerült növelnem a térerőt. A gyári antennát hosszabbítottam meg egy RG58 –as 50 ohmos koax kábellel. A kábel végeire szereltem egy-egy SMA csatlakozót (ilyen az antennacsatlakozója a legtöbb WLAN eszköznek), ~500 Ft/darab. 

SMA lengő ajzat              SMA lengő gugó

Majd a kábel végen lévő csatlakozóra rácsavartam a gyári kis antennát. Az antennára és a csatlakozóra ráhúztam egy zsugorcsövet, hogy az időjárás ne bántsa. Az antennát felszereltem a tetőre úgy, hogy ne legyen körülötte zavaró tényező (kémény, áram kábel, …stb.). Sajnos a koax vezeték hossza itt is véges, tapasztalat szerint ne legyen hosszabb 7-8 m-nél! A legjobb minőségű vezetékkel sem gondoljunk 12-13m –nél hosszabb megoldásra! Nekem 6,5m, nem minőségi vezetékkel kitűnően működik.
A hálózati hártya van szerencsétlenebb helyzetben, mivel a saját kis antennájával a gépház mögé kerül és így a gépház rengeteget árnyékol, zavarja, visszaveri a rádióhullámokat. A hálóhártyára minden esetben ajánlok egy külső antennamegoldást. 
A kereskedelemben kapható egyfajta asztali talpas 5dBi –es körsugárzó, kb. 1m vezetékkel (~4-5e Ft).

Beltéri talpas körsugárzó

De van lehetőség olyan hálókártyát is vásárolni, amihez gyárilag ilyen hosszabbított talpas antenna van mellékelve. Ha megoldható, ilyent vásároljunk (kivétel, ha tetőantennán gondolkozunk). Igaz hogy az ára kissé magasabb, de legalább gyárilag össze vannak hangolva.

Azért írtam az elején, hogy jól gondoljuk meg, rádiós, vagy vezetékes hálózat, mert a rádiós hálózat alapjáraton nem hoz eredményt, akkor az ilyen-olyan antenna kísérletek csak vonzzák a pénz! Olcsóbb megoldás egy vezetékesnél (ha megoldható) 100m után egy erősítést beiktatni, mint antennára költeni!

Egy jó ismerősömön okulva írom ezt: két épület közt nem jött össze a hálózati kapcsolat, 20.000 Ft –ért vett antennát, azt mégis semmi! Hiába volt kint a tetőn a 14dBi –es körsugárzó, a másik épületen túl sok falon kellett áthatolni a rádióhullámnak. A megoldás, a másik végponton is kellett egy külső antenna! Pedig a távolság kb 80m volt!

Ebből okulva olcsóbb lett volna kábelt kihúzni. Egy jó minőségű kábel ára kb. 160 Ft/m, de megelégedhetünk 50-60 Ft-os UTP kábellel is. Most lehet számolni, munka vagy kényelem! A kábel hátránya még, hogy az időjárás kikezdi (ha csak nem időjárás, UV álló, de az jóval drágább). Kb. 3-4 év után a külső védőköpeny széttörik, morzsolódik! Főleg a napsütés árt neki!

 

Összefoglalva, a rádiós hálózat kitűnő megoldás, ha kisseb távolságon több végpontot (számítógépet) szeretnénk a routertől megosztani, mivel így nem kel minden egyes géphez vezetéket kihúzni. Valamint ha szerencsénk van, elegendő a routerre felszerelni egy nagyobb teljesítményű körsugárzó antennát.
Ha 1-2 Km távolságot szeretnénk áthidalni minden kép irányított antenna szükséges, mind két oldalra. De ez esetben át kel gondolni, megéri –e beruházni.

Vegyünk egy pár konkrét példát:

A célunk az, hogy az Internetet megosszuk a szomszéddal.
Mérjük fel a terep adta lehetőségeket! Milyen messze van a két pont. Ha kábel nem vezethető át, húzzunk képzeletbeli vonalat a két pont között és gondoljuk át, hogy milyen akadályokat találunk (fal, fa, …stb.). A legnagyobb szerencsénk akkor van, ha csak a két külső fal, vagy ablak van a két pont között. Ilyen esetben akár az út túl oldalán lévő szembeli szomszéddal, antenna bővítés nélkül is lére jöhet a kapcsolat!

A költségek megközelítőleg: WLAN router 14.000 Ft, WLAN hálókártya 7.000 Ft. Ez kb. 21.000 Ft. Ha feleztek a költségeken, 10.500 Ft/fő. Ez elfogadható összeg, egy Internet és hálózatos megosztás beruházására.

A legszerencsétlenebb helyzet, ha mind két oldalon, az épületek ellentétes szélső helységeivel szeretnénk kapcsolatot teremteni. Ilyen esetben elengedhetetlen egy külső antenna, legalább az egyik oldalon! Tételezzük fel, hogy mind két oldalt megoldható az antenna hosszabbítása házilag. Így a plusz költség: Kb. 1.000 Ft a két darab SMA csatlakozó, valamint pl. 2x 7m koax kábel kb. 500 Ft. Ez összesen az előzőekkel: 22.500 Ft. Ebben az esetben is még elfogadható az összeg, de szerintem, ha már úgy is kábelezni kell az antennához, akkor ennyi erőből (ha lehetséges) UTP kábelt is végig vezethetünk a két pont között. (pl. padláson). Ami ha 100m –rel számolunk és a drágább vezetékkel, akkor is csak kb. 16.000 Ft + a két hálókártya ( ha nincs, de legtöbb új alaplapon már rajta van) 3.000 Ft. Így is maximum 19.000Ft ! Olcsóbb vezetékkel meg a kapcsolat is biztonságosabbá válik!!!

Nagyobb teljesítményű antennával már nem is említek példát, mert ilyen esetben jóval magasabbak a költségek.

Szerintem, ha csak az Internet megosztás a cél, akkor 22-23.000 Ft-nál többet nem érdemes áldozni, mert elérhetünk egy olyan összegig, mint egy éves Internet előfizetés díja!

Szerk.: EddySoft 2006